Відділ цивільного захисту районної держадміністрації повідомляє жителів про правила збору і готування грибів. Гриби є незвичайним продуктом харчування, який має обмеження по віку, ними можна отруїтись, і навіть поверти від вживання грибів.Отруєння спричинають токсини, алкалоїди і сполучення важких металів, які є в грибах.
Причини отруєнь:
споживання отруйних грибів;
неправильне приготування грибів;
споживання старих, зіпсованих грибів;
вживання небезпечних грибів "двійників";
Признаки отруєння грибами - біль у животі, нудота, рвота, сильне потовиділення, знижений артеріальний тиск, судоми, пронос, проява симптомів серцево- судинної недостатності.
Щоб уникнути отруєнь грибами, дотримуйтесь таких простих правил:
Купувати гриби тільки у спеціальних місцях для продажу - теплицях, магазинах, і уникати купівлю на стихійних ринках.
Збирати і споживати тільки ті гриби, які знаєте, що вони їстівні.
Не збирати пластинчастих грибів, старих, червивих.
Не їсти сирих грибів.
Готувати гриби в день збору, бо потім у них утворюється трупна кислота.
Відварювати мінімум 1 раз 10 хвилин, відвар злити, потім приступати до основного готування.
Не давати гриби дітям, старшим людям і вагітним.
Деякі гриби, які вважали їстівними, містять у собі маленькі дози отруйних речовин, якщо їсти їх кілька днім поспіль - теж можна отруїтись.
Дотримуватись правил кончсервації грибів, адже неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати ботулізм.
Якщо гриби довго зберігалися, - пркип"ятити 10-15 хв перед споживанням.