Вимоги до питного водопостачання для суб’єктів господарської діяльності

Вимоги до питного водопостачання для суб’єктів господарської діяльності

Стрийське міське управління Держпродспоживслужби у Львівській області проаналізувавши інформацію надіслану КП «Стрийводоканалом» за № 172/1.5 від 11.07. 2019р. «Про перелік абонентів КП «Стрийводоканал», які використовують автономне джерело водопостачання та підключені до мереж водовідведення, а також перелік об’єктів які не зареєстровані абонентами так які не підключені до мереж водопостачання та водовідведення, здійснюють водоспоживання з автономного джерела водопостачання і здійснюють скид стоків в вигрібну яму», повідомляє та застерігає усіх операторів ринку харчових продуктів та інших суб’єктів господарювання з метою недопущення ускладнення санітарно-епідемічної ситуації на території м.Стрия з поширення особливо-небезпечних захворювань, в т.ч кишкових інфекцій, гепатиту А, неухильно дотримуватися вимог законодавства України, щодо якості та безпеки питної води.

Згідно розділу 1 Закону України № 1602 – VІІ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначено поняття, Вода питна – харчовий продукт, придатний до споживання людиною, відповідно всі вимоги щодо якості та безпеки повинні відповідати вимогам даного закону. Окремо згідно ст.47. вказаного закону «Гігієнічні вимоги щодо постачання води» оператори ринку зобов’язані дотримуватися таких вимог щодо постачання води:

циркуляція води не питної, що використовується у системах пожежогасіння, виробництва пари, заморожування та інших цілях, здійснюється окремою чітко ідентифікованою водогінною мережею. Забороняється будь - яке з’єднання водогону з водою не питною з водогоном, через який відбувається циркуляція води питної;

вода, що використовується у виробництві харчових продуктів ( у технологічному процесі та/ або є інгредієнтом), має відповідати вимогам, установленим до води питної - ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». та ДСТУ 4808:2007 «Джерела централізованого питного водопостачання»;

Відповідно до наказу № 173 від 19.06.96р «Про затвердження Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів» визначено п.7.6. Якість води, що подається на господарсько-питні потреби, повинна відповідати санітарно-гігієнічним вимогам, встановленими ДСТУ 4808:2007 «Джерела централізованого питного водопостачання», ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

Виробництво питної води здійснюється за нормативно - технічним документом та відповідно до технологічного регламенту або іншого документа з описом технологічного процесу виробництва питної води, (ДСанПіН 2.2.4-171-10 п.3.1; п.3.10.)

Виробничий контроль безпечності та якості питної води здійснюється підприємствами питного водопостачання відповідно до вимог Санітарних норм.

Використання у своїй господарській діяльності питної води сумнівної якості з самовільно облаштованого джерела водопостачання може бути небезпечним для здоров’я та життя населення.

Окремо Державними санітарними нормами та правилами утримання територій населених місць затверджених наказом МОЗ № 145 від 17.03.11р. передбачено наступні вимоги:

2.21. Рідкі відходи (фекалії, сеча, помиї), що утворюються у житлових та громадських будівлях і спорудах за відсутності централізованого водопостачання та водовідведення, допускається зберігати у вигрібних ямах (вигребах). У разі наявності дворових вбиралень вигрібна яма може бути спільною.

Вигріб повинен бути водонепроникним та мати щільно прилягаючу кришку. Об'єм вигребу розраховується виходячи з чисельності населення, що ним користується.

Вигреби необхідно очищати у міру їх заповнення. Перевезення рідких відходів з вигребів та розміщення їх на території приватних володінь, а також використання їх як добрива в сільському господарстві забороняється;

2.22. Вигреби повинні бути віддалені від меж земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів, стін житлових та громадських будівель і споруд, майданчиків для ігор дітей та відпочинку населення на відстань не менше 20 м.

Місце розміщення вигребу на присадибній ділянці та відстань від нього до власного житлового будинку визначає власник цього будинку з додержанням правил добросусідства.

Спірні питання щодо місць розміщення вигребів на території присадибної ділянки розглядаються у порядку вирішення земельних спорів згідно з законодавством.

В умовах нецентралізованого водопостачання вигреби на території присадибної ділянки повинні бути віддалені від індивідуальних колодязів і каптажів джерел на відстань не менше 20 м, при цьому відстань від вигребів до громадських колодязів і каптажів джерел повинна бути не менше 50 м. При цьому слід враховувати напрямок схилу ділянки.

Окремо законодавством визначено п. 2.24. вказаних правил передбачає відведення стічних вод, що утворилися в процесі господарсько-побутової і виробничої діяльності (крім шахтної, кар'єрної і дренажної води), повинно здійснюватись централізованою системою водовідведення.

У разі відсутності інженерних мереж міської (селищної, сільської) каналізації або розташування об'єктів на відстані не менше ніж 500 м від найближчого колектора стічних вод необхідно передбачати каналізування об'єктів на локальні очисні споруди, при цьому перевагу слід віддавати ґрунтовим методам біологічного очищення стічних вод.

Оператори ринку (суб’єкти господарської діяльності) згідно чинного законодавства несуть відповідальність за порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів або кормів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини або тварини, - тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі шести мінімальних заробітних плат.

Окремо Кримінальним кодексом України визначено кримінальну відповідальність згідно ст.325 «Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням».

245 стрийські новини новини Стрия Стрий
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі